Hur låter du din bebis äta?När det kommer till mat låter jag lilla fröken upptäcka det som hon upptäcker allt annat i livet - med stor nyfikenhet och med alla sina sinnen. För mig är det konstigt att mat ska mosas och puréas och ges med plastsked. Inget kladd och ingen lek. Jag offrar gärna några extra tvättrundor och varv med disktrasan för att min bebis ska få bemöta mat på ett lekfullt sätt, för att hon ska få en avslappnad och bra relation till mat. Med det sagt är det såklart viktigt att man är noggran med det hon får så att inget kan hamna fel i halsen. Men ju mer de får prova, desto snabbare lär de sig att hantera. Baby Led Weaning heter detta förhållningssätt till introduktion av mat och det handlar om att låta din bebis äta detsamma som oss andra runt middagsbordet, i passande bitar. Därefter får det som bebisen finner intressant slinka in i munnen, helt på eget bevåg. På så sätt får de upptäcka nya smaker och konsistenser. Vår tjej tycker hittills all mat har varit intressant, det lilla matvraket.

Jag tänker att detta är ett bra sätt att låta bebis möta olika aspekter av världen på. Med sin egen nyfikenhet som ledstjärna och med föräldrar som är där och låter bebis leda vägen, men också skyddar, hejar på och stöttar. 
Vad tänker ni om Baby Led Weaning? 
Publicerat i Bebis
#1 / / AngelicasVärld:

Våra barn åt vår mat från tidig ålder...dock fick dom inte riktigt kladda på det där sättet...men att äta vanlig mat istället för puréer - i like! Sen så slank det självklart ner någon burk då å då när det behövdes. Jag tror inte det ena behöver utesluta det andra.

Underbara bilder!!!

Svar: Hehe nej sånt här kladdande hör till ovanligheterna, tyckte bara det var så värt att fota :) Och självklart kör vi en del burkar, mest för det tar sådan tid i vardagen att alltid göra egen mat. Men hon får suga på många kokta grönsaker och pilla på fruktbitar. Mest till lek, men en del åker in i munnen. Jag tror man ska göra allt till måtta, men viktigt att de får testa en del själv och få ett avslappnande förhållande till mat!
Johanna

#2 / / Lina:

Men vilka härliga bilder! Kom direkt att tänka på en bild från när jag fyllde ett och åt blåbärstårta själv ;) Kul även att Matheas kalas blev så lyckat :)

Jag hade tänkte skriva till dig för ett tag sedan, apropå bonusmamma och mailadressen du skrev senast. Tycker samma som dig att det är svårt att hitta bonusmammor som skriver så mycket om hur det är med bonusbarnet, relation till barnets andra förälder osv. Tyvärr så har sjukdom och allt för mycket på jobbet kommit emellan att skriva ner ett mail, men jag har haft dig i tanken hela tiden. Så håll ut - jag skriver ett mail så småningom :) Kram

#3 / / Emma-Väntar tvillingar!:

Härliga bilder :)
Jag tycker med att dom allt kan få kladda lite med maten ibland :)

#4 / / Mirre:

jag gör lite både och, matar henne med sked, men hon får även plocka och pilla med mat också, som ex om hon äter stuvade makaroner och köttbullar, då matar jag henne med stuvningen men hon får pilla och dona med köttbullarna
=D

#5 / / Ida Nilsson:

Jag kan inte så mycket om just den metoden så sätt. Däremot tycker jag att det är viktigt att de får prova och göra själva (det gäller ju annat också). Jag är förskollärare och vi låter t.ex. barnen dricka ur glas tidigt istället för pipmugg, äter med kniv och gaffel och sitter på vanlig stol. De undersöker och experimenterar, lär sig. De är jätteduktiga och jag kan tycka att just matsituationerna på vår avdelning ser väldigt bra ut om man jämför med på andra ställen. Barn vill lära sig, de vill undersöka och framförallt så kan de betydligt mer än vad man tror :)

Svar: Ja precis! Jag är uppvuxen i montessoritänk, alltid gått montessori och själv jobbar i Montessoriförskola, så jag tror det är därför det är så viktigt för mig, "lär barnet lära sig själv" sitter liksom i min ryggmärg. Baby Led Weaning är bara en benämning på det du precis säger, låta de lära sig själva! :)
Johanna

#6 / / Sandra Andrejev:

UNDERBARA Bilder! Så härligt!

Wilmer har efter han ha börjat visa mer och mer instresse för "vår" mat sakta fått börja pilla med eget. Beror ju lite på hur mkt tid man har med haha! Han föredrar dock vår mat mer och mer så snart är det väl hejdå burk och annan mat jag gjort!

Viktiga är nog att man lyssnar på vad barnet vill, vissa hatar ju att vara kladdiga så då blir det svårt!

Svar: Jättebra poäng! Jag blir nog lite förblindad av vad min dotter gillar att jag inte tänker på hur andra har det, men det är nog ofta så :)
Johanna

#7 / / Ninni - Vimsiga mamman:

Hah underbart :) ja körde så med min äldsta med - han fick greja med maten själv, inte varje måltid men iaf många. När ja nu tittar tillbaka på alla dessa kladdbilder så inser jag att jag snart är där igen ;)