Att få vara den man är, oavsett kön
Det slog mig idag när jag hade köpt en ny pipmugg till Elsa att mitt genustänk har vippat över och slagit lite fel. Jag har varit fast besluten om att inte låta min dotter ha enbart rosa grejer bara för att hon är flicka. Jag är helt klart emot att göra Elsa "söt" bara för att hon har en snippa. Hon kan vara söt, tuff, ball, fin, cool. Ja, ni fattar. 

Jag kan i ärlighetens namn säga att jag inte tror att hon hade blivit särskillt annorlunda behandlad av mig om hon istället hade haft en snopp. Bebis som bebis, väl? Okej, med närmare eftertanke är det kanske inte sant. Nu är jag angelägen om att hon ska förses med balla kläder, bilar och dinousaurer, men om hon var en pojke hade det säket gått åt andra hållet. Inte för att själva grejerna spelar roll, hon får gärna älska rosa och dockor när hon blir större (vilket hon säker kommer göra på grund av storasyster som älskar sånt) men jag vill bara inte att hon ska fastna i en box. Jag vill att hon ska få möjligheten att välja själv och odla sina intressen och sin personlighet oberoende av hur omvärlden tycker att en flicka ska vara.

Men som sagt, jag upptäckte vid middagen att det hela har vippat över och nu sitter vi här hemma med blått, blått, blått. Haha. Det får nog min smak stå för snarare än genustänket. Blått är ju så fint! Mycket finare än rosa, om ni frågar mig!

Eller är jag ute och cyklar, har genustänket gått för långt? 
#1 / / Yohanna:

Jag känner igen det där. Fiona klär helt enkelt inte i rosa, det är del ett. Och för det andra så vill jag inte att hon ska få ett typsikt tjejigt bemötande av människor. Så hon kommer få ha på sig storebrors kläder blandat med tjejkläder och när hon är stor nog att välja själv så får hon ta på sig precis det hon vill.

Men det blir mycket blått, jag tycker dock om det och hon passar väldigt bra i det. Och ibland tror jag att det är en liten kille tills jag kommer på att hon är en liten dam.

Men jag vill aldrig någonsin att hon ska växa upp och förväntas vara på ett visst sätt p.g.a. kläder. Skitsvårt att styra över men jag tänker göra det bäst jag kan med hennes fria vilja som grund.

#2 / / Kimmey:

Bra skrivet!

#3 / / Sandra Andrejev:

I vissa fall kan jag tycka det men är helt för att man kan ha vilken färg som helst leka med vad man vill etc sålänge man låter barnet bestämma och ser till vad barnet vill och inte vill göra!

Klär mina barn eller ja W i de färger jag tycker är fint Elton har jag inte så mycket att säga till om men man märker mer och mer hur "medveten" han blir om att vissa saker är tjejsaker etc vilket vi försöker "få bort". Att man kan ha vilka färger man vill, ha nagellack oavsett kön att man har gör det man vill! Det försöker vi lära Elton!

Tycker helt klart att pojk och flick "facken" ska försvinna eller iaf minska.. :)

Så kör på blått du sålänge du får bestämma ;)

#4 / / Matilda:

bra skrivet :)

#5 / / AngelicasVärld:

Bra skrivet och ett viktigt ämne att ta upp!

Det är svårt det där med genustänk - att låta barnen växa och sen välja själv. våra tre har alla haft "allt att välja på" bilar, dockor, dockvagnar, lego ja etc...men killarna har valt bilar och dottern dockor - helt utan påverkan från oss.

När det gäller kläder så är det samma där, alla färger och stilar har blandats...men Mikaela nu 10 år är nog den mest rosa tjej som finns, Theodore (11år) är coolingen å allt ska vara tufft, jeans med häng, cool jacka å kepa men Olliwer (9år) vår minsting han rockar alla kläder - ju mer färg ju bättre - gärna en hel stass i rött eller grönt! Helt underbart! Olliwer han gick även i klänning till dagis, skulle ha diadem, rosa jacka, nagellack å det fick han...nu är han som sagt en färglad kille som har siktet inställt på att bli nästa Zlatan.

Enligt min mening så är det bara att erbjuda allt så väljer barnen när de är lite större själva hur, vad och vem de vill vara å det är bara att stötta som förälder!

Apropå olika/genus etc så måste jag bara avsluta med en mening som kom från min 11-åring efter dom haft en dag i "allas lika värde" på skolan. "Mamma vi är några kompisar som alltid leker på skolan, Nisse han är nörd som jag, Josef är Muslim, Krish är Indier och Lukas har ADHD å vi funkar alla ihop - varför ska det vara en så stor grej...kan inte alla bara få vara som dom är"! Så det finns hopp för kommande generationer ;-)

En härlig fredag och helg önskar jag er!

#6 / / Mikaela:

Jag tycker att du tänker vettigt! Det viktigaste är väl att barnen känner att de får vara precis vem de vill vara och att de inte måste vara på ett visst sätt pga sitt kön. Sen om de ändå väljer och vill leka med det som anses könsstereotypiskt så är det klart de ska få göra det. Så länge de får friheten att välja och inte prackas på med dessa könsnormer direkt från att de är bebisar så tror jag att det blir bra! Det svåraste verkar vara att parera omvärlden som genusmedveten förälder, barnen utsätts ju för normerna utifrån hela tiden. Från inte lika genusmedveten släkt och vänner, förskolan, tv-program och filmer osv osv osv.

#7 / / sara:

Såå Sööt! :D

#8 / / Mirre:

Känner igen mig i ditt tänk och jag har varit anti rosa innan, tycker det blir för snuttinuttigt, men inser att jag har mycket rosa. Tycker som du de blir lika fina, söta och ja allt även i "pojk" färger, har ingen betydelse, ser ju att det är flicka ändå