Tamron 45mm f/1.8

Inlägg skrivet i samarbete med Focus Nordic.

Precis innan julafton fick jag ett objektiv levererat till mig på posten. Det är ett av Tamrons nya objektiv SP 45mm f/1.8 Di VC USD. Efter att jag öppnade paketet var julen fulländad i julklappsväg! Såklart dröjde det inte länge innan objektivet var fäst på kameran och efter att jag fick det har jag inte fotat med något annat. Det är helt perfekt med ett 45mm när julklappsöppning och julbord ska fångas på bild. Sedan tidigare har jag nästan enbart fotat med mitt 85mm, på grund av kvaliteten på det objektivet i jämförelse med mitt 50mm som jag absolut aldrig kommer behöva använda igen, då Tamrons 45mm kompenserar för brännvidden, men bjuder på jättemycket andra fördelar. Nu har jag äntligen ett objektiv med perfekt brännvidd för porträttfotografering, som har en behaglig närgräns på 0,29 m och som fotar otroligt skarpa bilder.  Andra saker jag gillar med objektivet är en tyst autofokus och såklart att det är ljuskänsligt. För mig som är förälskad i bokeh-effekt är detta heller ingen besvikelse, utan bilderna bjuder på en fin bokeh-effekt när jag fotar med bländare 1,8.

Det krävdes lite att vänja sig vid hur nära det innebär att man kan fota med detta 45mm objektiv, eftersom jag som sagt är van vid mitt 85mm. Samtidigt gick inte skärpan på bekostnad av bilder tagna från samma avstånd som jag är van vid, utan skärpan i detta objektiv imponerar verkligen. Jag ser framför mig att det blir perfekt att fota bröllop med i sommar, när många ögonblick ska fångas. Då det är så pass ljuskänsligt är detta objektivet det jag kommer ha fäst på kameran när ljusförhållandena inte är optimala, för jag kan fortfarande lita på att objektivet fångar det ljus som finns. Detta är inte objektivet jag kommer ha fäst på kameran när jag har lust att gå ut i naturen och fota, utan detta är mer passande för porträtt och närbildsfotografering. En del bilder visade också en hel del kromatisk aberration, men inte i större grad än vad som kunde fixas i Photoshop. Eftersom jag gärna fotar med låg bländare är risken alltid större för detta fenomen, och mindre bländare hjälper för att minska risken för kromatisk aberration.

Detta objektiv är verkligen perfekt för någon som fotar med det syfte jag gör, porträttbilder med krav på hög skärpa och hög ljuskänslighet. Jag vet att jag kommer få mycket användning för detta objektiv både till vardags och som fotograf. Sedan är det ett otroligt bra pris för den kvalité objektivet håller! 

Här följer bilder från min första porträttfotografering med objektivet. Det var riktigt svårt att välja ut bilder från denna fotografering då nästan alla var favoriter!


 
 
Besök Lovely Captures instagramkonto och facebooksida för att se fler bilder! 
Publicerat i Foto
Kommentarer (5) Follow

God jul
Vi startade julafton klockan sju imorse. För den som tycker det låter tidigt, think again! Att Elsa kliver upp klockan fem hör inte till ovanligheterna. Jag vaknade i alla fall av att Elsa kröp bort till mig vid sju, hemma hos min pappa i stockholm där vi nu är. Vi tog tåget hit igårkväll  och Elsa sov nästan hela vägen ända ned i sängen här hos pappa. Inte så konstigt att hon varit väldigt klängig hittills idag, hon förstår väl inte hur hon hamnade här. Idag väntar familjemys och mat hemma hos min lillasyster hela dagen lång. Det ska bli trevligt att vara samlade allihop, det sker ju tyvärr inte så ofta. 

Nu nalkas frukost till mig och Elsa, ska spana i kylen om det möjligtvis ligger lite risgrynsgröt och väntar på att bli uppätet! 
Publicerat i Allmänt / Familj
Kommentarer (2) Follow

Det som är nu.

Lördagsmorgon innan klockan sju - och jag ser chansen att lämna några ord här. Elsa ligger tätt intill i ro, men har för andra natten på rad sovit dåligt och varit vaken många timmar denna natt. Det är överraskande hur mycket vi orkar, att hålla ihop vardagen, trots att vi är så trötta. Man klarar så mycket mer än vad man tror. 

Jag har sedan sist startat eget företag. Satt bollen i rullning. Så himla kul och spännande, känner mig tuff som vågat. Men det hela får växa långsamt och organiskt. Ingen stress, bara kul. 

Nästa vecka åker vi hem till Stockholm. Då ska vi umgås massa med familjen. Och ha julaftonsmys med hon där på bilderna. Min vackra syster! 
Publicerat i Allmänt
Kommentarer (2) Follow